1977
In de lente van 1977 vernamen Jaak Van den Boer en Vic Heps alles over de kajakhobby van hun vriend Jos van der Heyden. Vele gesprekken en enkele overmoedige testen later waren ze overtuigd.
Een gesprek met Jan Geivers van Technico VZW bracht de droom dichterbij.
Technico beloofde de broodnodige startlening en op 12/12/1977 begonnen de drie heren met de Technico Kajak Club.
Het eerste lokaal was een oude kolenloods aan de Nieuwe Kaai! Na heel wat witkalk werk werd de loods al in maart 1978 in gebruik genomen. De initiatiefnemers kregen direct gezelschap van leerlingen van de VTST en enkele ouders waaronder Jef van Steenbergen en Walter Malfait.
1978
Op 28/04/1978 arriveerde het eerste clubmateriaal: 10 complete kajakuitrustingen, boten inclusief. Hetzelfde jaar trokken ze voor de eerste maal naar de Biesbosch.
In december volgde de eerste fakkeltocht. Doordat er niet genoeg boten waren voor iedereen werd deze tocht in twee keer gedaan.
1979
In 1979 werd de behuizing te klein en kwamen de lokalen van de dienst voor scheepvaart, op het einde van de Stoktsestraat, vrij. Een nieuw onderkomen met ruime mogelijkheden en botenloodsen werd in gebruik genomen.
1981
In 1981 werden de eerste Binkentochten georganiseerd met 136 deelnemers en verscheen het eerste clubblad op A4-formaat. In 1984 haalde de club voor het eerst een onderscheiding als meest actieve toeristische kajakclub van België. Dat gebeurde vanaf dan verschillende jaren na elkaar.
1990
Op 9 maart 1990 werd TKC uitgeroepen tot dé sportclub van het jaar in Turnhout. Het ledenaantal groeide snel van 30 naar 50, 60 en einde 1991 waren er al 84 leden. Vanaf dan schommelde het ledenaantal tussen de 90 en 125 leden om vanaf 2000 te stijgen naar 120 tot 150 leden in 2009.
Kampioenen/laureaten
De voorbije jaren hebben we onze sporters voorgedragen als jeugdsporter, sportlaureaat en sportteam in Turnhout en omliggende gemeenten. Met wisselend succes werden zij ook effectief verkozen als laureaat. Femke Van Laarhoven, Kobe Van Baekel en Kaylian Bruynseels stonden reeds op het hoogste schavotje tijdens de kampioenenhuldiging. De Polo-teams misten telkens op een haar na de eretitel. In 2017 werd Kaylian Bruynseels tot sportlaureaat en kajakpoloteam TNT2 tot sportteam uitgeroepen in Turnhout.
Evolutie binnen de club.
TKC was een in hoofdzaak recreatief varende club, maar is door de jaren geëvolueerd tot een evenwicht van recreatie en competitie. Er worden binnen de club heel wat tochten georganiseerd. In de winter gebeurt dit zowel dichtbij op Kempense beken als Ardeense of Duitse wildwaterbeken, telkens er voldoende water is.
De brandingvaarders trekken geregeld naar het Noordzeestrand om zich met de golven te meten als de weerman gunstige condities aankondigt.
Het oorspronkelijke eendaagse toeristisch varen in een grote groep is meer en meer veranderd in uitgebreide trektochten met kleinere groepjes. Jaarlijks trekken groepen naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Polen.
De Zeevaarders die regelmatig de Westerschelde opzoeken, gaan ook jaarlijks op grootwaterbedevaart naar Bretagne en/of Schotland.
Kajakpolo
Sinds 1998 wordt competitief kajakpolo gespeeld. Voor wie jong is en van een spectaculaire uitdaging houdt, is dit een ideale sport. Niet voor watjes! Het is daarom dat veel jonge clubleden die richting kiezen. De spelers, speelsters, trainers en coaches zijn niet meer weg te denken in de nationale selecties. De tweede ploeg van TKC behaalde in 2005 de eerste plaats in de 2e nationale reeks. In 2008 eindigde de eerste ploeg op de eerste plaats. Sindsdien moet er rekening gehouden worden met onze teams.
Lijnvaren
Vanaf 2009 neemt er, na een lange voorbereiding, ook een delegatie van Technico Kajak Club deel aan de competitie lijnvaren. Dit is een Olympisch erkende sportdiscipline, in K1-K2-K4, op afstanden van 200-500 en 1000 m sprint. Vele TKC-atleten worden begeleid door de elitewerking van Sport Vlaanderen (Bloso) in voorbereiding op EK’s, WK’s en Olympische spelen.