Wildwater

Wildwatervaren is een discipline van het kajakken waarbij het erom gaat om zonder problemen wildwater te bevaren. Het is een echte adrenaline-natuursport en wordt ook aanzien als de avontuurlijkste versie van het kajakken. In deze discipline wordt er gebruik gemaakt van kajaks die speciaal ontworpen zijn om het wilde water te trotseren. Wildwater varen kan ook meer extreme vormen aannemen zoals het springen van watervallen het bevaren van bergkloven.

De discipline slalom en rivierafdaling gebeuren op hetzelfde terrein alleen wordt wildwatervaren meer beoefend in een recreatieve sfeer terwijl slalom en rivierafdaling meer competitie gericht is.

Disciplines binnen wildwater

Er zijn een aantal disciplines op wildwater:

Kajakslalom (Olympische discipline): een bepaald parcours (aangegeven met rood/witte en groen/witte poortjes) op stromend water in een zo kort mogelijke tijd zonder strafpunten afvaren

Rivierafdaling: een riviertraject in zo kort mogelijke tijd afvaren

Freestyle: hierbij worden zo veel mogelijke moeilijke moves gemaakt in een golf op de rivier (of in de branding): cartwheels, salto’s, en vele andere moves zijn mogelijk. Ook hier worden wedstrijden in gehouden

Raften: een riviertraject in een raft afvaren.

Wildwaterschaal

De moeilijkheidsgraden van rivieren worden aangeduid op een schaal van ‘WW1’ tot ‘WW6’: WW1 is gemakkelijk en WW6 is onbevaarbaar (extra uitleg). Naast de echte rivieren heeft men ook nog kunstmatige wildwaterpistes om op te oefenen.

Wildwatervaren bij TKC

Tijdens verschillende buitenlandse trips en stages krijgen nieuwelingen de kans om op een correcte en veilige manier te leren varen op stromend water.

Zo gaan we jaarlijks naar Sault-Brénaz, St Pierre de Boeuf, Hagen, …

Contact

Nog te bepalen